Wie zijn wij?

De kartrekkersgroep van Herenboeren Groningen bestaat uit 5 mensen. Hieronder stellen zij zich kort voor.

Karlien Meijer

Karlien Meijer

Wat mij drijft om met elkaar een Herenboerderij op te zetten is dat we in een andere rol stappen dan die van passieve consument. Als aandeelhouder, mede eigenaar en deelnemer van de Herenboerderij heb je invloed en verantwoordelijkheid. We hebben geen markt, maar een community, we doen het met en voor elkaar. Dat we in zo’n mooie vorm samenwerken ten behoeve van zoiets belangrijks als ons voedsel maakt het voor mij nog boeiender. Ook omdat je daarover nooit bent uitgeleerd, hoeveel kennis en ervaring je ook hebt.

Ik ben een stadjer, boerendochter en moeder van een peuter en een baby, aan wie ik graag laat zien hoe een spruitje groeit.

 

Nienke van Dijk

Nienke van Dijk

Geboren in de jaren 70. Praktische wereldverbeteraar.

Je hoeft geen groene vingers te hebben om je eigen boerderij te beginnen. Om dichtbij de stad een plek te hebben waar je naartoe kan gaan, een groene plek, een fijne plek om te zijn, om met gelijkgestemden plannen te maken en uit te voeren, om te weten waar mijn eten vandaan komt, dat is mijn doel. Ik wil dat die plek zoemt en gonst, dat we werken aan kringlooplandbouw, waarbij zo weinig mogelijk verloren gaat en we zo weinig mogelijk extra’s hoeven toe te voegen. Ik wil invloed hebben op wat we eten; tomaten die langzaam mogen rijpen, mais die groeit om mensen te voeden en misschien zelfs wilde bloemen op mijn bord.

Dat is mijn drijfveer om me in te zetten voor het opzetten van een Herenboerderij in de buurt van stad-Groningen.

Samen een Herenboerderij beginnen maakt je onderdeel van een grotere beweging. Een beweging die gaande is in heel Nederland en waar ik trots aan mee werk.

Samen met Karlien en Leny vorm ik het bestuur van Herenboeren Groningen. Ik ben secretaris tot we als coöperatie anders besluiten, naast mijn baan als zorginhoudelijk adviseur bij Cosis.

Kees Faber

Kees Faber 

Ik heb lang op het platteland gewoond en mijn moestuin heeft toen een belangrijke rol gespeeld in mijn leven: eerlijk voedsel direct van het land. Nu ik in de stad woon is dat wat moelijker en beperk ik me tot een paar moestuinbakken. Toen ik over Herenboeren hoorde dacht ik meteen: ‘wat een mooi initiatief’. Een Herenboerderij biedt me eerlijk voedsel, maar tevens de mogelijkheid om met andere mensen iets belangrijks op poten te zetten.  Ik wil ik  graag mijn steentje bijdragen aan een groenere, meer duurzame wereld en na mijn pensionering heb ik daar ook meer tijd voor. Ik denk dat er alternatieven zijn voor de grootschalige en weinig natuurlijke manier van voedsel produceren die we nu normaal vinden. Daar komt bij dat Herenboeren het samen doen. Niet de markt of de overheid zit aan het stuur, maar wij als burgers die het initiatief nemen. Een kleine gemeenschap met een ideaal die laat zien dat het anders kan. Dat vergt ook wat van iedereen, maar dat zie ik als een belangrijke uitdaging van deze tijd. Niet wijzen, niet klagen, niet wachten, maar aanpakken, van onderop.

Gusta Hofstee (2)

Gusta Hofstee

Eigenlijk wou ik altijd al boer worden! Maar ik heb geen groene vingers, en woon ook met plezier in de stad.. Dus de herenboerderij is mijn manier om m’n jeugddroom alsnog te laten uitkomen! Wat ik ook mooi vind is dat we hiermee eigenlijk het tegenovergestelde doen als de oorspronkelijke Groninger Herenboer: met z’n allen zetten we 1 boerderij op, en vragen we 1 boer om ons te voorzien van lekker lokaal & duurzaam voedsel. Prachtig om dit als stadsmens te helpen opzetten, en m’n kinderen hiermee te laten zien hoe we zelf de voedselkringloop kunnen verduurzamen.

 

Karlien Meijer
Leny van der Hoeff

Leny van der Hoeff 

Ik denk al jaren dat het anders kan, onze voedselvoorziening. 50 jaar geleden maakte ik een werkstuk over biologische landbouw op school, en dat was nog in een tijd waarin behoorlijk kleinschalig geboerd werd. Sindsdien is de Nederlandse landbouw steeds grootschaliger en eenzijdiger geworden, met alle gevolgen van dien. Met Herenboeren kan ik nu eindelijk aan de slag met mijn ideaal: Samen eerlijk voedsel produceren op een kleinschalige, gezonde manier, met respect voor de aarde. En het smaakt ook nog eens heerlijk! Wat een uitdaging, ik heb er zin in!