Op bezoek in Assen

Op een zaterdag in december zijn we als kartrekkersgroep op bezoek geweest bij Hof van Rhee, de herenboerderij van Assen. Indrukwekkend om te zien wat daar in korte tijd tot stand is gebracht. Door het jaargetijde waren het vooral traditionele wintergroenten (kolen, prei, winterwortelen) die op het land stonden, maar in de tunnelkas stond nog prachtige rucola, winterpostelein en andere bladgroenten.

We waren er op het uitgiftemoment en dat liet zien wat daar voor nodig is. Een hele ploeg vrijwilligers die helpt met het oogsten, vervoeren, bewaren (koelcel), porties maken en presenteren van de producten. Daarnaast moet er geadministreerd worden en is er natuurlijk aandacht voor iedereen die zijn of haar pakket komt halen. Navraag leert dat dit een behoorlijk stabiele groep leden is die dit zelf helemaal regelt.

We zijn door deze ervaring wel gaan nadenken. We komen straks – hopelijk snel – in een volgende fase en dan zijn er meer mensen nodig dan de zes, zeven die nu in de kartrekkersgroep zitten. Ook het werk op het land vraagt extra handen: plantjes planten, onkruid wieden, oogsten, onderhoud hekken en gebouwen, grond bewerken. Er is te veel werk voor de boer(en) alleen en het is duur om betaalde hulp in te huren. Daarnaast kunnen er taken zijn (binnen een werkgroep) op het gebied van communicatie, activiteiten, logistiek en distributie, samenwerking, biodiversiteit enz.
Er is werk dat gebaat is bij een bepaalde continuïteit, maar er is zeker ook werk dat alleen op bepaalde momenten nodig is.

‘Meehelpen mag, maar hoeft niet’ blijft ons motto, maar tegelijkertijd moeten we…
– goed in de gaten houden wat voor werk er ligt en er aankomt;
– weten welke mensen kunnen en willen meehelpen en waar hun voorkeur naar uitgaat;
– zorgen voor een goede match tussen werk en mensen.
Een uitdagend leerproces!

Assen02
Assen05
Assen03

Deel dit bericht: