Terugblik bijeenkomst aspirant-leden

Op zaterdag 18 september 2021 vond de allereerste live bijeenkomst plaats voor aspirant-leden. Bij het gezellige Bie de Buuf en Toentje in de Oosterparkwijk konden we ongedwongen kennis maken, spreken over actuele ontwikkelingen, genieten van een drankje en luisteren naar de ervaringen met de boerderij in Assen. De middag is door zo’n 70 volwassen leden bezocht; er was ook een aantal kinderen. Het was een zeer geslaagde middag met prachtig weer en veel enthousiaste en meedenkende aspirant-leden. Er blijkt heel veel relevante kennis aanwezig, bijvoorbeeld over biologische manieren van bestrijden van ziektes. We hebben een lijst van mensen gemaakt met hun expertise die we op enig moment kunnen gebruiken.

We hebben de vraag gesteld wat belangrijk is voor onze boerderij. In steekwoorden de meest in het oog springende dingen:

Groenten en fruit
Kruidentuin, eetbare bloemen, voedselbos, oude fruit- en graanrassen, ‘vergeten’ groenten, permacultuur, kas, druiven (wijn), zadenbank, flexibel zijn om snel te starten, pieken in de productie opvangen.

Grond, gebouw en materiaal
Bodemonderzoek, omgang met water, eigen energie opwekken, opslagruimte, schuur voor materiaal, een ruimte voor bijeenkomsten, buitenoven, kindertuin en –speelplek, biobased huisje om te verhuren, boomwallen, hagen.

Dieren
Niet te veel dieren (wat is nodig voor circulair boeren?), weinig of geen vlees, gemengde dieren (ook geiten, schapen), eenden tegen slakken, bijen, geen vissen.

Distributie
Slim vervoer, transport delen, distributiesysteem met elektrische voertuigen, koeriersdienst met bakfiets, wijkgericht organiseren, 7 km haalbaar?

Samenwerken
Samenwerken met onderwijs, cursussen door / voor elkaar, recepten uitwisselen, heldere communicatie en verantwoordelijkheden, werkgroepen, zelf meewerken, leermomenten vastleggen, actieve inzet naar vermogen.

Financiën
Deelnemers die minder of niet betalen, mensen die meer willen inleggen, zorgvuldig omgaan met grote som geld, subsidies?

Verdere aandachtspunten
• Niet meteen alles willen: faseren en focussen.
• Lange termijnplanning maken: visie voor bijv. 20 jaar.
• Let op grondvervuiling.
• PFAS-norm van de grond checken.
• Hou rekening met tegenslag door weer en klimaat.
• Goede bestuurs- en inspraaklijnen.

Deel dit bericht: