De Boer in Beeld

Zodra er land voor ons in zicht is nemen we een boer aan. Om alvast een beeld te schetsen van hoe dit proces kan lopen gaan we in gesprek met Henk, de boer van Hof van Rhee, de herenboerderij boven Assen.

henkboer

Henk, wat leuk dat je je ervaring met ons wilt delen. Vertel eens wie je bent.
Mijn naam is Henk Boer, ik ben 58 jaar oud en ik ben bedrijfsleider en één van de boeren van Hof van Rhee, Assen. Twee dagen in de week word ik ondersteund door Mas van der Pol, met name op het tuinbouw gedeelte.

Hoe ben je betrokken bent geraakt bij Herenboeren Assen?
In het voorjaar van 2018 stond er een artikel in de Asser courant waarin twee inwoners van Assen zich afvroegen of het haalbaar zou zijn om een herenboerderij in Assen te starten. Mijn interesse was direct gewekt. Na de website van Herenboeren Nederland te hebben bezocht heb ik mij aangemeld als kartrekker. Toen we een stichting oprichtten heb ik de rol als voorzitter op mij genomen. Na verloop van tijd heb ik de keuze gemaakt om mij als kandidaat boer aan te melden. Mijn voorzittersrol heb ik toen overgedragen.

Vroeger wilde ik graag boer worden, net als mijn opa’s zijn geweest. Op de land- en tuinbouwschool kwam ik er achter dat dat er voor mij niet in zat. Ik ben toen geswitcht van land- naar tuinbouw en heb een vervolgopleiding tot hovenier gevolgd. Na mijn opleiding heb ik een baan aanvaard in het bedrijfsleven.
Op een zeker moment vroeg één van de kartrekkers of ik niet de boer in Assen zou willen worden. Daar heb ik een tijdje over nagedacht, ik heb het thuis besproken en met onze procesregisseur vanuit Herenboeren Nederland. En eind 2019 heb ik mij kandidaat gesteld. Vervolgens ben ik begonnen aan de opleiding aan de Herenboeren academie. Er waren twee kandidaten en uiteindelijk ben ik aangesteld als boer.

In 2020 heb ik, samen met alle boeren, meerdere lessen gehad op de academie. Op twee herenboerderijen heb ik stage gelopen. Elk jaar is er een winter lesprogramma waar alle aspecten van het runnen van een herenboerderij aan bod komen.

Hoe is het om de boer van een Herenboerderij te zijn?

Het is geweldig om boer te zijn op een herenboerderij. Wij zitten nu nog in de opstart fase, waarin er ontzettend veel geregeld en uitgevoerd moet worden. Dat maakt het super leuk. Tevens is het een hele uitdaging om het te organiseren. Samen met de leden gaat het heel voorspoedig en is er al heel veel werk verzet.

Heb je tips voor ons?

Ja die heb ik: doe het samen: bestuur, leden en boer. Ga de uitdaging aan, doe het opbouwend en durf fouten te maken, daar leer je van. Het is geweldig om samen een boerderij op te zetten, het geeft je energie! Natuurgedreven, economisch gedragen en sociaal & cultureel verbonden, met liefde voor de dieren en de natuur, dat is het mooiste wat er is. Laten we samen goed voor moeder aarde zorgen. Ik wens jullie alle succes in Groningen!

Deel dit bericht: